Livstips
: kökstips, mattips

Kökstips frystips, recept, inköp,
matredskap och maträtter. Även husmorstips om kryddor och konservering
m.m...

 |
Förvara morötter i kylen |
|
Morötterna blir ganska snart dåliga i
grönsakslådan i kylen pga för mycket fukt. Klipp
upp plastpåsen och lägg tidningspapper under morötterna
så håller de mycket mycket längre |
 |
Knep när man mäter upp sirap |
|
Sirapen släpper mycket bättre från
decilitermåttet om du först doppar det i mjöl. Det
är bättre än att gnida in med olja eftersom man bara
kan skölja bort mjölet i stället för att använda
diskmedel
2016-02-07 Edit 2018-12-22 |
 |
Ta bort skummet från buljong- och bönkok |
|
Om du bildas skum när du kokar buljong, kött
eller bönor och du saknar en hålslev kan du fiska upp
skummet med en tesil. Det går snabbare än om du försöker
med en sked
2016-02-07
|
 |
Saftiga och knapriga morötter |
|
Varje dag skär jag ett par morötter i smala
stavar och lägger dem i en skål vatten i kylen. Sen ställer
jag dem i en skål på bordet så man kan gå
och knapra på dem. Tro mig, det är mycket populärt,
dom blir jättegoda, kalla och saftiga. Bra tips när barnen
kommer in hungriga och vill ha något snabbt
2015-12-29
|
 |
Fräscha upp grönsaker i kallt vatten |
|
Om du tycker att dina grönsaker (morötter,
paprika t ex) ser sladdriga ut efter att ha torkat i kylen, kasta
dem inte utan lägg dem i en skål iskallt vatten och låt
dem ligga där en stund. Dom blir som nya igen när dom
får sugit i sig kallt vatten
2015-12-29
|
 |
Ett ingefärsshot varje dag - enkelt
och praktiskt i frysen |
|
 |
Skala en rejäl bit färsk ingefära
(med en liten sked) och skär den i bitar ner i matberedaren.
Häll på tre dl vatten och klicka i två teskedar
honung. Kör tills det är mycket finfördelat och sila
i silpåse (eller tesil). Häll den koncentrerade ingefärsdrycken
i en isbricka som ger stora isbitar och frys in.
Varje morgon släpper jag ner två kuber med mina ginger
shots i glöggmuggar så får dom tina där tills
det är dags för oss att svepa dem. Man kan pressa i lite
citron för att variera
Uppdatering 151229:
Livsmedelsverket menar att rå ingefära i större
doser varje dag är ett osäkert kort eftersom det inte
finns några undersökningar om det så nu hettar
jag upp drycken till 60 grader, låter den bli ljummen och
sen rör jag i honungen innan jag fryser in drycken
2015-11-29 |
 |
Baguetter dagen efter kan man göra som nya
igen |
|
Sätt ugnen på 200 grader. Ge hela baguetten
en dusch från kökskranen och lägg in den i ugnen.
Efter några minuter är den som ny, frasig utanpå
och mjuk inuti. Den måste ätas genast för den torkar
snabbt igen
2015-08-13
|
 |
Den 35 år gamla surdegen |
|
På 80-talet kunde man prenumerera på
surdeg från sockerbolaget. Man fick en påse kultur som
man blandade med rågmjöl och ljummet vatten och lät
stå ca ett dygn. När degen var lös och grå
och bubblade förpackade man den i små påsar och
frös in. Sen tog man en påse när man skulle baka
och lät den jäsa med. Brödet blev fylligare i smaken
och mer hållbart. Jag använder den här kulturen
fortfarande, efter 35 år fungerar den lika bra. Den sista
påsen från frysen använder jag till en ny sats.
Det är ingen livlig kultur så jag skulle inte prova den
till levain men som tillsats till bröd ger den ett hållbart
och fylligt bröd
2015-08-11
|
 |
Nyttiga och goda sommarskorpor |
|
Dom här skorporna är mitt eget recept.
Alla gillar dem, dom går snabbt att göra och är
helt ok som mellanmål till barn och goda till kaffe, te och
saft. Havrekli, råsocker och kanel ger smak och grövre
konsistens. Om man byter ut smöret mot olja blir dom laktosfria.
Jag brukar lägga till lite frön, t ex pumpafrön eller
sesamfrön så det blir mer att tugga på. Mandelsmaken
på skorporna fixas antingen med en bit mandelmassa eller en
handfull mandlar.
Lägg ner i matberedaren:
3,5 dl vetemjöl, 1 dl havrekli, 1 dl råsocker, 1 1/2
tsk bakpulver och en tesked kanel.
Om man vill lägga till lite frön gör man det nu och
sen kör man en stund
Lägg i en bit mandelmassa (eller en handfull mandlar och i
så fall lägg till 1/2 dl råsocker) och
100 gram smör (eller 1 dl olja om det skall vara laktosfritt)
samt två ägg
Kör tills det är en massa och lägg massan med en
sked i tre rullar på en plåt. Forma limporna jämna
och platta till dem
200 grader i ugnen tills de blir bruna, ca 15 min
Ta ut plåten, sätt ner värmen till 150 grader och
skär skorporna i bitar. Lägg dem på sidan och sätt
in plåten igen. Sätt en kniv innanför ugnsluckan
så det blir en glipa och låt skorporna stå inne
en kvart eller tills skorpsidorna fått färg. Stäng
av ugnen och låt skorporna eftertorka
2015-08-11
|
 |
Citroner är bra att ha i frysen |
|
 |
Citroner brukar jag hitta längst ner i grönsakslådan,
glömda och mögliga. Speciellt ekologiska citroner som
man köper flera av i nät blir snabbt gamla. Min kusin
Birgitta hade ett bra tips till mig: lägg dem i frysen. Det
är faktiskt lättare att riva skalet när de är
frusna. Det går att pressa dem som vanligt när de tinat
(vilket tar ett par timmar).
2014-02-01 |
 |
Snabb och bra sylt/bärkompott |
|
|
Min snabbaste sylt gör jag så här: Ta en glasburk
och häll i frysta bär. Tina och fyll på när
bären sjunker ihop tills burken är lite mer än halv.
Lägg i ljust råsocker och kör en stund i mikron
på halvfart. Det blir en lös bärkompott som passar
bra till ostkaka, till gröt och till yoghurt.
2014-01-14 |
 |
Chipspåse i skafferiet? |
|
|
Om man inte orkar äta upp chipsen i påsen så
hamnar den i skafferiet och där står den oftast tills
man kastar den. Kör chipsen i en matberedare i stället,
lägg smulorna i en burk och använd dem i matlagningen.
En smulmassa som man brer på fisk som steks i ugn kan bli
mycket bättre med chipssmulor. Mycket umamismak!
2014-01-07 |
 |
Förvandla den gamla tråkiga
sylten |
|
|
Om innehållet i syltburken börjar se bedagat ut och
den inte är så rolig att ta fram på frukostbordet
längre kan man göra så här: ta en ny, ren burk.
Häll över innehållet och ett par cl hett vatten
och rör om. Spetsa ev med lite god konjak...
2014-01-06 |
 |
Alternativ användning för
din fina konjak/whisky |
|
|
Om du har flaskor i spritskåpet som fin konjak eller whisky
kan du använda dem som konserveringsmedel/smakförstärkare.
Din cheddar blir mycket bättre om du häller på ett
par cl Courvoisier vsop och dessutom dödar spriten ev bakterier
från fingrarna. Häll i en liten skvätt whisky eller
konjak i syltburken så förbättrar du både
smak och hållbarhet
2014-01-02
|
 |
Frys in jästen |
|
 |
Köp 10 paket jäst med en gång och
lägg i en plastpåse i frysen. De tar ingen plats alls
och tinar upp på en timme. Blå eller röd jäst?
Jag har aldrig märkt någon som helst skillnad vilket
kanske beror på att jag alltid har minst ett par matskedar
råsocker i alla mina stora bröddegar...man vill ju mata
jästen så bröden blir stora och fina
2013-07-28 |
 |
Till Josephines kalas: Märtas
tårta |
|
|
Rör 1 dl socker (0,4 cup) och 125 g smör poröst.
Tillsätt 2 äggulor en i taget. Blanda ner 1/2 dl vetemjöl
blandat med 2 tsk bakpulver i smeten omväxlande med 5 msk mjölk.
Bred ut smeten i en smörpappersklädd långpanna,
ca 20x30 (typ). Vispa de två äggvitorna till skum och
vänd ner 1 dl socker och 1 tsk vaniljsocker. Bred ut marängsmeten
över sockerkakssmeten och strö ev. över mandelspån.
Grädda 175 gr C (347 F.) ca 20 min. Låt kakan svalna,
dela den tvärs över och fyll med 2 dl vispgrädde
och antingen en paket djupfrysta hallon eller små bitar jordgubbar.
Man kan också ta äpple men frukten måste ha lite
syra, annars blir smaken fadd...
2013-03-21 |
 |
Köttsås utan kött fast
jättegod ändå |
|
|
God ersättning för kött i lasagne och köttsås
till spaghetti, fyra personer: Mycket gul eller röd lök
som bryns sakta i smör, häll på fyrkantsburk med
tomatsås, låt puttra länge, mildra syran med socker,
lägg i en halv paket av den bästa oxbuljongen, dvs gele
i små ovala burkar (för smaken). Lägg i ett par
dl grovt gaffelmosade kokta kikärtor (för konsistensen).
Koka lite till och smaka av.
2012-12-09 |
 |
Odla krasse i den tomma tomatasken |
|
 |
Kasta inte den tomma plastasken med cocktailtomater.
Den blir bra till krasse. Vänd den upp och ner, lägg bomull
i locket, vattna och strö på krassefrön. Efter några
dagar (vattna då och då) har du fin krasse till smörgåsen.
Toppen att visa barnen hur fort det växer =)
2012-10-14 |
 |
Övermogna bananer blir god smoothie |
|
|
Ekologiska bananer säljs ofta billigare när de får
bruna fläckar. Köp hem ett par påsar, skala dem
och frys in i bitar. Nästa gång du vill göra något
gott till barnen lägg en handfull frysta bananbitar i matberedaren
och häll i kall mjölk och lite råsocker. Kör
några sekunder så blir det en tjock god iskall smoothie
2012-10-14 |
 |
Är grädden verkligen sur? |
|
|
När du luktar i ett paket med grädde och känner
att det luktar surt så kastar du genast paketet. Men är
grädden verkligen sur? Oftast är det bakterier som sitter
längst upp på paketets väggar som surnar först
så grädden är fortfarande frisk. Häll ut grädden
i ett glas och testa innan du kastar ut grädden
2012-10-14
|
 |
Garanterat härliga ättiksgurkor,
mina favoritpickles |
|
|
Receptet är på tre kilo västeråsgurkor.
För ett par dagar sedan gjorde jag en halv sats, 1,5 kg och
det blev lika bra som vanligt.
3 kg västeråsgurkor, skivade, 1 kg socker, 1 kkp salt
(1,5 dl), 3 msk senapsfrö, gult ( i nödfall brunt), 1
gul lök (tunt skivad), en rejäl knippe färsk dill
(hackad), en bit pepparrot (tärnad), 3 grader ättika 24%.
Det skall vara P e r s t o r p s ättika, den lilla fyrkantiga
flaskan. Skölj och skiva gurkorna. Blanda ihop alla ingredienser
och varva med gurkan i ett rostfritt kärl. Rör då
och då och lägg i burkar nästa dag.
PS Du behöver inte vara hipster
för att gilla pickles. Inlagda grönsaker har funnits
sedan Mesopotanien, 2000 år f kr
2012-09-05
|
 |
Spaghetti med köttsås (recept
från Alills lunchrestaurang) |
|
|
Räcker till två matfriska eller tre vanliga eller
fyra petar-i-matenportioner.
Hacka och fräs två gula lökar på ganska hög
värme, lägg i ca fyra hg köttfärs, smula och
bryn. Strö över en matsked vetemjöl och rör
tills mjölet har sugits upp. Späd med mjölk (och
kanske kokande spaghettivatten) och koka så det blir en sås.
Krydda med buljong, kvalitetsketchup, mushroom soy och koka samman.
2011-06-29
|
 |
Bondkakornas bondkakor |
|
|
Rör 200 gram (7 oz) smör mjukt med 2 dl (1 cup) socker
och 3 msk ljus sirap. Tillsätt 4 dl vetemjöl blandad med
1 tsk bikarbonat (2 tsk bakpulver) och 50 g finhackad skalad mandel.
Klicka ut i längder på bakplåt, platta till dem
ordentligt. 200 gr C (~390 F).
Obs, finns det matberedare? Lägg allt där utom mandeln,
kör tills nästan deg, lägg då i mandeln och
kör några sekunder. Voilà!
2011-05-02
|
 |
Balsamico glaze |
|
|
Efter många experiment - äntligen en superb balsamico
glaze! Gör så här: skaffa en flaska rödvinsvinäger
(gärna billig) och reducera den i ca en halvtimme på
medelvärme. Tillsätt 1,5 dl råsocker (inte vitt
socker, rörsocker ger fylligare smak) och låt sjuda tills
det börjar bli simmigt. Obs, köp inte balsamicovinäger
för den innehåller druvjuice där sockret blir bränt
när man reducerar vinägern. Vätskan blir trögflytande,
mild och underbart god. Häll över i en droppflaska...
2011-02-28
|
 |
Använd näsan |
|
|
Jag kom nyss på att jag alltid använder luktsinnet när det gäller mat. Mjölken ut ur kylen - luktar den gott? Bra, då kan man använda den. Jag knäcker ägget över ett glas - luktar det gott? Ok, då kan jag använda det. Luktar man på livsmedlet i stället för att slaviskt följa datummärkningen undviker man att kasta en massa mat.
2009-12-04 |
 |
Kung äpplekaka |
|
|
Jag har fått ett recept på en kaka som är suverän,
nästan löjligt enkel med få ingredienser och den
är god och knaprig. Kung äpplekaka!
Skala och skiva 5-8 äpplen i en form. Strö över
lite kanel. Blanda ihop 1 dl kokosflingor, 1 dl råsocker eller
farin, 1 dl vetemjöl och strö över äpplena.
Hyvla över riktigt smör med en osthyvel (hur glest man
lägger skivorna får samvetet avgöra). Ställ
formen i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter eller tills kakan är
gyllene och läcker
2009-11-07 |
 |
Fisksoppa med ärtor |
|
|
Det här är den fisksoppa som jag lagade när ni
var små; gjord på mjölk, mild och neutral i smaken
men ändå god. Fräs en hackad gul lök mjuk i
lite olja i en 3-literskastrull. Häll på 8 dl mjölk
och 2 dl vatten och lägg i en fiskbuljongtärning. Koka
upp sakta. Skala fem potatisar, skär varje potatis i 6 lagombitar
och lägg i. Låt småkoka tills potatisen är
nästan klar men passa mjölken så den inte bränns.
Lägg i ett paket djupfryst fisk på ca 300 - 400 gram
skuret i stora tärningar. Låt sjuda lite till. Lägg
sist i en kopp djupfrysta ärtor och sjud lite till. Smaka av
med salt. Om du vill ha mer soppa, häll i ett par dl mjölk,
ett par dl vatten, och ett par extra potisar men inte mer fisk.
2009-09-27
|
 |
Bort med bananflugorna! |
|
|
Under rötmånaden verkar det som om det finns bananflugor
överallt! Minsta lilla banan eller vindruva framme så
bildas det plötsligt ett moln av små hemska bananflugoir.
Världens enklaste tips för att få bort bananflugorna:
ta en burk med lock. Lägg i ett par frestande bitar frukt i
botten och lägg locket brevid. När burken är full
av flugor, stäng locket och skaka. Skölj burken och gör
om proceduren...
2009-09-15 |
 |
Tina maten i kylen |
|
|
Försök planera middagen redan dagen innan så
ni kan tina matvarorna i kylen över natten. Dels blir det faktiskt
mycket bättre än om det står framme och snabbtinar,
dels sparar man el! Kylskåpet är en av de maskiner som
drar allra mest el och det frysta avger kyla hela natten
2009-08-10
|
 |
Min bästa kaka |
|
|
Min bästa kaka innehåller fyra ingredienser, den går
snabbt att röra ihop och är jättegod. Den är
lite kletig, smakar mandel och kan t ex serveras till en bärkompott
och vispgrädde. Det är god som den är förstås
till kaffe och te.
Rör ihop 2 ägg och 3 dl socker, lite slarvigt. Rör
i 2,5 dl vetemjöl och 75 g smält smör. Häll
smeten i smord, bröad form och baka 200 grader 20 minuter.
Line! 3 dl är 2 cups. Förr mätte vi också
i koppar, en kaffekopp är 1, 5 dl och 1 tekopp 2,5 dl.
2009-08-10
|
 |
Den superba kräftsoppan |
|
|
Skala och riv 300 g morötter grovt, bryn dem, häll
i 1 msk rapsolja och strö över 2 msk vetemjöl och
rör tills mjölet är absorberat. Häll i en liter
vatten med 1 hönsbuljongtärning. Koka 5 min. Blanda ner
1 pkt Kräftost 400 g, 2 dl Creme fraiche och bra med finhackad
dill. Låt det koka upp igen, smaka av. Mer salt? Lägg
kräftstjärtar i botten på tallrikar och häll
över soppan. Servera med knäcke eller knaprigt bröd.
Jag brukar laga halvt recept och nu finns det 200 g kräftost att köpa.
2009-07-27
|
 |
Hur jag bakar bröd |
|
|
Jag brukar baka var 14 dag och gör 4 stora bröd. Tre
bröd fryser jag in i halvor. Ett behåller vi framme under
en handduk =) Det här "receptet" blir fyra bröd
men som ni snart ser sker allting på känn. Vad alla bröd
har gemensamt är mjöl, jäst, salt och socker. Sen
hänger det på vad man har hemma...
Innan ni börjar baka - kolla föregående text; om
baljväxter. Ta ut ett paket kokta bönor eller kikärtor
ur frysen och ett paket jäst och tina upp. Kör bönorna
tillsammans med ljummet vatten (ca 6 dl) tills det är en jämn
degvätska. Blanda i en stor skål (ni har båda Margaretaskålar,
själv har jag matberedare så jag slipper första
arbetsmomentet) med jäst. Salta och söta. 3 tsk till fyra
bröd och 1/2 dl lönnsirap eller 1/2 dl råsocker
eller brun, vit eller vanlig sirap eller lingon, äpplemos eller
annan god sylt. Häll i 1/2 dl nyttig olja, linfröolja
eller rapsolja. Nu har ni basen till ett gott bröd och så
småningom lär ni er att inte mäta utan bara ta på
känn..
Sen kommer jobbet. Man skall blanda i fibertillskott; havrekli;
vetekli, potatisfibrer (3-4 dl) och grova mjölsorter, dinkel,
havregryn, grahamsmjöl etc. 6-7 dl. Kanske russin eller solroskärnor?
Det händer att jag kokar krossad vete och tar i. Ibland gör jag en havregrynsgröt och har den som bas. Sist kommer
vetemjölet som innehåller gluten som håller samman
degen och gör att det jäser bra. Rör i bra med vetemjöl
tills degen är halvfast och SMAKAR gott; lagom salt och med
lite söt brytning. Är degen för lös så
häll i mer fibrer och grova mjölsorter och vetemjöl.
Försök göra brödet nyttigt men ta inte för
lite vetemjöl. Rör ordentligt.
Låt nu degen jäsa ett tag med handduk över (om
fönstret är öppet). Slå till skålen om
degen hotar att jäsa över och jäs lite till.
Häll vetemjöl på degen och peta ner längs
med kanterna för att få med så mycket deg som möjligt
och vält upp den på bakbordet på mycket mjöl.
Dela i fyra bitar och börja knåda. Ta hela tiden mer
vetemjöl och knåda degen fast och spänstig. När
den är bra så platta ut degen till en fyrkantig platta
och rulla ihop den på längden. Lägg skarven neråt
och tryck in kanterna.
Baka? Jag brukar ha ugnen på 200 grader och sätter först
klockan på 40 minuter och ger bröden sen 10 minuter till
(och kanske ännu längre) tills de är vackert bruna
ovanpå. Det beror på hur tunga de är; hur mycket
gryn eller gröt de innehåller. De är klara när
det låter ihåligt när man knackar på undersidan...då
tar jag ut dem och ställer upp dem mot kanten eller välter
dem upp och ner så de inte blir geggiga på undersidan.
Förhoppningsvis är de förtrollande goda.
När bröden är slut, planera en ny spännande
fiberblandning och glöm inte att tina upp ett nytt paket bönor.
2009-07-27 |
 |
Baljväxter |
|
|
Alla sorters bönor och ärter är toppen att ha
färdiga i frysen. Köp ett stort paket (ligger på
ung 900 g nuförtiden) och lägg i blöt över natten
i en stor kastrull. Nästa dag kokar ni bönorna med en
lök i klyftor, en liten bit lagerbärsblad, några
pepparkorn och lite salt. Inte för mycket salt, bönorna
skall smaka fylligt men det här är bara grundkryddning.
Koka färdigt, ta upp löken och kryddorna, dela upp satsen
i 6-7 paket och frys in i platta paket.
De här bönorna och ärtorna passar bäst för
de är goda men ganska neutrala i smaken: aduki-, kidney-, pinto-,
soja-, svarta, vita och bruna bönor och kikärtor
2009-06-20
|
 |
Min bästa pryl |
|
 |
När jag en gång hittade den här visste
jag inte hur fantastisk den var. I den här lägger man
alla små kryddor som behövs i maten men som man inte
vill ha kvar när man skall äta. Perfekt till en vitlöksklyfta
eller till muskotblomma eller en bit lagerbärsblad eller kryddpeppar
(eller andra små pepparkorn) eller citronskal eller en bit
chilipeppar. Betydligt lättare att fiska upp än pepparkornen
också =)
2009-06-20 |
 |
Gott bredbart smörgåspålägg |
|
|
Koka ett litet paket gröna linser långsamt tillsammans
med ett par buljongtärningar tills de är mjuka. Var snål
med vattnet, det är bättre att späda med lite vatten
än att hälla ut linsvattnet senare. Hacka två gula
lökar och en vitlöksklyfta grovt och fräs dem i lite
olja eller smör. Låt linsvattnet rinna av i en sil. Lägg
fem dl kokta linser i matberedaren och kör tillsammans med
lite rapsolja eller olivolja tills konsistensen är smörig.
Krydda med salt, en nypa råsocker och Herbamare eller din
favoritörtkryddblandning.
Resten av linserna kan du göra vegetariska biffar på
genom att tillsätta ett ägg som får smeten att hålla
ihop bättre.
2009-06-14 |
 |
Läcker kycklingleverpastej gjord
på tio minuter |
|
|
Köp ett paket kycklinglever och stek tillsammans med en
halv hackad lök eller en dm purjolök i en klick smör.
Lägg i matberedaren och kör tillsammans med en tsk salt,
ett varv på pepparkvarnen och 1/2 tsk salvia. Lägg i
75 gr smör och 1/2 dl rapsolja (för konsistensen)
Smaka av (mer salt?) . Om du vågar, låt en vitlöksklyfta
gå med i matberedaren - det blir otroligt läckert!
2009-06-09
|
 |
Farmors grahamsbullar |
|
|
7 dl (3 cups) ljummet vatten blandas med 50 g (1.5 oz) jäst
1 l (5.5 cups) grahamsmjöl + 1/2 l (2 cups) vetemjöl rörs
i tillsammans med 2 tsk salt och 2 tsk socker
Blanda till deg, rulla bullar, låt jäsa på plåten.
Ca 20-24 runda bullar.
Grädda i 225 gr C (420 F) varm ugn tills de är ljust
bruna (12-15 min)
2008-05-15
|
 |
Den trista vinterlöken |
|
 |
Så snart de gula lökarna börjar bli
gamla på våren och gröna toppar sticker upp, ställ
lökarnai små vattenglas i fönstret och se den gröna
blasten växa upp.
Löken är ändå på väg till soppåsen
och det gröna blir gott och vackert när du klipper det
i soppan eller på en macka! Det kan man även göra
med rödlök och vitlök..
2008-04-21
|
 |
Använd grönsakerna blad för
blad |
|
Plocka bladen från grönsakerna så håller
de sig mycket längre än om du skär sönder dem.
Exempel på grönsaker som du kan plocka blad från
och sedan lägga tillbaka i påsen: isbergssallad, spenat,
romansallad, kinesisk kål, vitkål, rödkål,
purjolök.
2008-03-23 |
 |
Om att kasta mat... |
|
Kasta mat gör man inte! Det sitter i ryggmärgen hos
oss som växte upp efter kriget och nu är det verkligen
vettigt. Innan du rutinmässigt tänker kasta grönsakerna
för de inte är superfräscha, lägg dem i en soppa.
Nästa gång du skall skyffla ner pasta eller ris i soporna
så tänk inte på maten som rester utan som en färdiglagad
ingrediens som du kan använda i nästa dags middag
2008-03-23 |
 |
Förvara grönsaker |
|
Tomater: aldrig i kylen, alltid framme
Morötter: i öppnad påse i kylen
Sallader: förslutna påsar med luft i kylen
2008-03-12 |
 |
Fett - aldrig i vasken! |
|
Häll aldrig fett eller olja i vasken, det blir stopp. Ta
i stället en dagstidning och vik den på mitten och så
en gång till och ställ den i soppåsen. Häll
fettet över så det fördelas mellan tidningssidorna
och sugs upp.
2008-02-26 |
 |
Iskall saft |
|
Har du gott om plats i frysen? Häll då över din
nyinköpta saft i en stor burk och ställ i frysen. Den
förblir mjuk så du kan gräva med en matsked och
hälla på vatten. Det blir härligt iskallt och man
slipper isbitar. Funkar dåligt med de nya safterna med syntetisk
sockerersättning men vem vill ha sånt?
2005-04-12 |
 |
Maskeringstejp |
|
Många har en rulle maskeringstejp hemma sen den gången
man satte upp tapeter. Den här gula tejpen fastnar på
nästan allting man stoppar i frysen: frysburkar, plastpåsar,
glasburkar och annat som etiketter kanske fäster dåligt
på. Bra alltså att snabbt riva av en bit, klistra på
den och skriva vad som finns i påsen. Tejpen fastnar heller
inte på locket utan kan dras av lätt.
2004-10-15 |
 |
Ny tratt |
|
Du behöver en tratt för att hälla upp sylt eller
soppa i en burk. Leta max en minut efter tratten som du köpte
för några år sedan och inte har sett sedan dess.
Eftersom du inte hittar den så gå ut och leta upp en
pet-flaska med någorlunda lång hals. Skär av halsen
på flaskan och använd den.
2004-09-15 |
 |
Bra såstips 1 - god mager brunsås |
|
Börja med kall mjölk i en kastrull och vispa i en matsked
vetemjöl. Späd med hett potatisvatten och låt puttra
en stund. Kryddningen är det viktiga! Salt, en aning socker
och svampsoja. Smaksätt med t ex ketchup, lingonsylt eller
spad från ättiksgurka. Kalvfond (den dyra, goda!)
2004-08-15
|
 |
Bra såstips 2 |
|
Det är inte så dumt att ha ett par olika köpta
såspåsar hemma. På det sättet kan man ta
en eller två teskedar i sin sås för att förbättra
smaken. De håller länge om man bara försluter påsen
igen.
2004-08-09 |
 |
Ättika när man vispar äggvitor?? |
|
Ta gärna i ett par droppar ättika (mycket liten mängd)
eller några droppar citron när du skall vispa äggvitor.
Dels blir det lättare att vispa, dels håller marängen
formen bättre
2004-07-30 |
 |
Hacka ägg på två sekunder |
|
Enkelt, snabbt och kladdfritt: lägg det hårdkokta
ägget i en äggskärare, först på längden,
skär, lyft upp ägget försiktigt och lägg det
på andra hållet, skär igen!
2004-07-30 |
 |
Soppa på
en spik |
|
Tag en 3-literskastrull och häll i en liter vatten. Lägg
i ett par hönsbuljongtärningar. När det sjuder så
kolla i kylen. Potatis, lök, morötter, vitkål. Kanske
en korvsnutt eller lite malet kött. Grejen är att du hackar,
strimlar och tärnar fint och lägger ner efter hand, de hårdaste
rotsakerna först. En näve pasta? Lite linser? Örtkryddor
på slutet. Låt det sjuda länge så smakerna
går in i varandra. Vad som gör soppan är hönsbuljongen.
Det skall vara ett bra märke. Kör gärna soppan slät
med stavmixern och strössla i lite strimlat grönt med riv
i - kryddkrasse, gräslök etc
2004-07-20 |
 |
Om grädde i maten |
|
Er mormor lärde mig att det är meningslöst att
ta i mer än en halv dl grädde i såsen för att
få den riktigt god. Smaken blir inte bättre för
det. Och det tycker jag stämmer bra - en liten, liten skvätt
räcker fint. Och det behöver inte vara vispgrädde,
det går bra med matlagningsgrädde...
2004-006-06 |
 |
Tre middagar
av en bit kött |
|
Skaffa en stor bit grishals (karré). Stek i ugn, späckad
med katrinplommon och äpple, ingniden med salt och socker (på
danskt och skånskt sätt).
Första dagen, skär ut den stora köttbiten, gör
en fyllig sås och servera med kokt potatis och sallad. Spara
benet och en bit av köttet i kylen.
Andra dagen: koka soppa på benet tillsammans med skurna morötter,
potatis och lök. Gott i är även en liten bit selleri,
en palsternacka eller en bit skuren vitkål. Strö över
persilja.
Tredje dagen: gör pyttipanna på finskuren kokt potatis,
en grovriven rå morot, finhackad lök och köttet som
är kvar i små tärningar. Stek länge på
låg värme och rör ofta. Blanda gärna i finhackad
ättiksgurka (se recept) och såsen som är kvar.
2004-07-30 |
 |
Äpplen på balkongen |
|
Vinteräpplen som slås in i ett par tidningssidor ett
och ett och läggs i en låda på balkongen håller
tills februari-mars. Dels isolerar tidningspappret från kylan,
dels separeras äpplen som är dåliga från de
övriga så ev smitta sprids inte så lätt.
2004-06-19 |
 |
Om purjolök |
|
Det enda man behöver ta bort från purjolöken
är den lilla roten. Den vackert gröna blasten är
också god, i en soppa eller finstrimlad i en sallad.
2004-06-19 |
 |
Vitlökspress |
|
Det är onödigt att skala vitlöksklyftorna innan
man lägger dem i vitlökspressen. Om skalen är kvar
är det bara lättare att rensa pressen efteråt. Ta
bara den hårda yttersta biten först, för den är
hård att pressa
2004-06-19 |
 |
Om knäckebröd |
|
Knäckebrödet blir bäst om det förvaras i
värmeugnen eller lådan under ugnen. Där håller
det sig färskt och knaprigt. Där kan man också förvara
en papperspåse där man lägger bröd som blir
över, torra skivor och kanter. När det är snustorrt
kör man det i matberedaren till skorpmjöl
2004-05-01 |
 |
Snabba bönor |
|
Min mamma (er mormor Anna-Stina) lärde mig att om man har
glömt att lägga bönorna, ärtorna eller kikärtorna
i blöt över natten kan man koka upp dem i mycket vatten,
lägga ett lock på, stänga av plattan och låta
dem stå en timme så kan man koka dem som vanligt sen.
2004-05-01 |
 |
Tonfiskris |
|
Börja med att koka ris i mikrougnen med lite salt. Lägg
det i botten av en ugnsfast form och fördela en burk tonfisk
av bra kvalitet ovanpå. Vispa ihop en bernaisesås och
bred ovanpå. Gratinera i ugnen 10 minuter.
2004-05-01 |
 |
Världens
bästa fisk på tjugo minuter |
|
har jag lärt mig att laga av Anita (med hunden). Ta en ugnsfast
panna och lägg i ett vanligt fiskblock. Sätt ugnen på
200 grader och ställ in fisken där medan ugnen värms
upp. Salta och peppra. Vispa ihop en påse bernaisesås
(snåla gärna på fettet) och häll ovanpå
när ugnen blivit varm och fisken är tinad. Gratinera 15
minuter. Servera med potatismos eller ris
2004-04-11 |
 |
Korv och lökröra på
femton minuter |
|
Sätt skalad potatis på kokning. Skär ett par lökar
i tunna skivor och låt puttra i lite smör. När löken
är gyllene lägg i en liten falukorvssnutt i bitar och låt
den också steka med en liten stund. Strö sedan över
vetemjöl och späd med hett potatisvatten och mjölk.
Låt det småkoka en stund och krydda med salt, ketchup
och lite gurkspad.
2004-04-11 |
 |
Färska eller gamla ägg? |
|
Ja, det kan man kolla på många sätt - ett är
att lägga det i ett glas vatten; om det lägger sig på
bottnen är det färskt, håller det sig i mitten börjar
det bli så där och flyter det är det gammalt.
Man kan som bekant knappt avgöra genom att titta på
datummärkningen om ägget är ok. Det kan vara alldeles
utmärkt fast datum har gått ut. Det bästa sätter
tycker jag är att ALLTID först knäcka ägget
i ett glas och lukta på det innan det åker ner i såsen,
soppan, degen osv.
Förresten, pinfärska ägg är hopplösa att
skala. Men sådana hittar man nästan bara om man har höns
i närheten.
2004-04-11 |
 |
Om potatis i bitar |
|
Linda påpekade att man kan skära potatisen i små
bitar för att de skall koka fortare. Häpnadsväckande!
Att jag aldrig tänkt på det, menar jag =) Ok, så
de ser inte likadana ut på tallriken...
2004-04-10 |
 |
Om stekpannor |
|
Det tog många år innan jag fattade att man inte gör
rent en keramisk stekpanna på samma sätt som man gör
rent en av gjutjärn. Den diskar man ju av med bara hett vatten
och torkar noga eller gnuggar med grovt salt om den blivit rostig
men keramiska pannor måste man diska med diskmedel annars
förvandlas det inbrända fettet till en beläggning
som förstör pannan. Jag vet inte hur många pannor
jag fått kasta för att de blivit förstörda
men den senaste är precis som ny efter ett års användning.
2004-04-10
Tips; släng ut teflonpannan, den avger giftig gas vid upphettning |
 |
Om skorpmjöl (ströbröd) |
|
Du skall baka en mjuk kaka men har inget ströbröd hemma.
Ingen fara, det går lika bra med kokos eller mannagryn. Om man
behöver ströbröd till köttbullarna kan man köra
ett par knäckebröd i matberedaren
2004-04-10 |
 |
Om köttfärs |
|
Köp storförpackning av köttfärs, dela upp i
paket som du plattar till ordentligt innan du fryser in dem. Det är
rationellt för det tar upp mindre plats i frysen när man
staplar paketen. De tinar fort också och man kan bryta av bitar
2004-04-10 |
 |
Potatisvatten |
|
När potatisen är klar, spara en mugg potatisvatten och
använd till såsen. Där finns både smak och näring
2004-04-10 |
 |
Muslortar i sockret? |
|
Främst till min kära dotter: när man gör en
kopp choklad tar man alltid sockret innan man tar chokladpulver. Dels
blandar det sig bättre, dels slipper man underliga bruna fläckar
i sockerskålen
2004-04-10 |
 |
Blåbär
och mjölk |
|
Häll djupfrysta blåbär i en skål och häll
över mikrad het mjök. Blåbären tinar fort och
mjölken kallnar. Det går också bra med hallon men
blåbär blir bäst!
2004-04-10 |
 |
Ättiksgurka är bra till mycket |
|
Hemlagad, så klart! Det spadet kan man använda i såsen
när man inte har fin buljong hemma. För att inte tala
om hur gott det blir att hacka lite i köttfärsen eller
biffarna. Jag lägger A-lills bästa gurkrecept här
också, ge mig bara lite tid.
2004-04-10
Uppdatering 2012: Nu ligger receptet på sidan |
 |
Nästan allt kan frysas |
|
Allting går att frysa in, med ytterst få undantag, bl
a
Gräddfil
Hela ägg |
 |
Om örtkryddor |
|
Timjan skall läggas i från början, det behöver
den. Var försiktig med rosmarin, den är väldigt genomträngande
i smaken. Var generös med basilika. Salvia tar bort smaken av
gris. |
 |
Extra stora
fastlagsbullar |
|
...får man om man blandar ner en eller två teskedar
bakpulver i mjölet innan man häller ner det i bakvätskan.
Tillsammans med jästen ger bakpulvret degen en extra kick |
 |
Om torkade bönor |
|
För att få bort bieffekten av bönor - gaser i magen
- börja med att koka upp bönorna, häll sedan av kokvattnet.
Koka upp dem igen och häll av även det vattnet. Koka dem
sedan som vanligt. Då har det mesta av de ämnena som bildar
gaser i magen försvunnit |
 |
Räkor på burk |
|
När man köper räkor eller kräftstjärtar
på plastburkar ligger de i spad. Stoppa in burken i frysen
när räkorna är slut. Det spadet blir läckert
i fisksåsen! |
 |
Tomater |
|
Lägg aldrig in tomaterna i kylen, det mår de inte
bra av. Lägg dem i stället i en vacker skål och
låt den stå framme hela tiden. Tempererade tomater smakar
mer och kan ätas naturella, med lite salt som grönsaker
eller med en gnutta socker som frukter |
 |
Korv i form |
|
Finns det någonstans i skåpen en rund kakform med hål
inuti? Använd den nästa gång du skall göra falukorvsring
i ugn. Fyllningen (senap, ost, tomat osv) ger smak åt den snittade
korven och rinner inte ut och torkar utan blir tillsammans med korvspadet
en god sås
|
 |
Torka svamp |
|
Klipp av själva strumpan från tvättade nylonstrumpor
eller strumpbyxor, knyt igen ena änden och stoppa in svampen.
Knyt andra änden också och häng upp svampkorven. Luftigt
och bra, Inga smulor, inga flugor. Funkar bra även med äpplen... |
|
|
|